Συνολικές προβολές σελίδας

Η λίστα ιστολογίων μου

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Ο άγγελος του Ντιεν Μπιεν Φου

Genevieve de Galard
Πέθανε λέει σήμερα ο Γκιαπ και πράσινα άλογα. Ε, και λοιπόν;
Σκυλομούρης. Ασε που τον είχα και άχτι από τότε που έμαθα ότι ήταν αυτός ο αρχικουμμουνιστής στο Ντιεν Μπιεν Φου.  Βέβαια το έμαθα πολύ αργότερα. Δεν συγκρατούσα ονόματα. Ούτε δέκα χρόνια δεν είχα κλείσει καλά καλά το Μάιο του 1954 όταν έπεσε το Ντιεν Μπιεν Φου στην Γαλλική Ινδοκίνα.
Τι εποχή κι αυτή; Τρελαμένοι ήταν όλοι, από τον πόλεμο, από τον εμφύλιο, από το ψυχρό πόλεμο. Μόλις είχε τελειώσει ο πόλεμος της Κορέας, που ήταν το θέμς της ημέρας, της κάθε μέρας και του Κάκτου που όλο περιέργεια άκουγε τις συζητήσεις τις …αναλύσεις των μεγάλων.
Μόλις είχε γίνει κι η δοκιμή της υδρογονοβόμβας στην ατόλη Μπικίνι. Και διάβαζε στο περιοδικό ΗΛΙΟΣ (της εγκυκλοπαίδειας) που έπαιρνε ο μπαμπάς ότι με ένα “φλιτζάνι τσάι σε 10 χρόνια θα μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί μια ολόκληρη πόλη”.  Ναι έτσι ακριβώς προϊδεάζανε  τους αναγνώστες για τις "Ειρηνικές Εφαρμογές της Πυρηνικής Ενέργειας".  
Οι κακοί λοιπόν κουμουνιστές άλωσαν το φρούριο του ελεύθερου κόσμου και πολύ είχε ψυχοπλακωθεί ο Κάκτος.
Υπήρχε όμως μια ηρωίδα, μια γαλλίδα νοσοκόμα που έμεινε εκεί μέχρι το τέλος να φροντίζει τους Γάλλους που μάχονταν για την ελευθερία, τον πολιτισμό μας, την λιμπερτέ εγκαλιτέ φρατερνιτέ.
Κι όλοι μιλούσαν για τον άγγελο του Ντιεν Μπιεν Φου.
Κι ο Κάκτος μετά από 60 σχεδόν χρόνια τη θυμήθηκε και έψαξε να δει ποια ήταν και τι απέγινε.
Ζει, νέα είναι ακόμη 90 χρονών. Η Genevieve de Galard Και δεν ήταν και τόσο όμορφη απ ότι βλέπω.
Και η Γαλλική Ινδοκίνα; Ου, καλά. Ηρθαν τα πάνω κάτω. Κι η χώρα του Γκιαπ ο καλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή. Κι η Genevieve de Galard, ο γλυκός άγγελος του Ντιεν Μπιεν Φου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: