Συνολικές προβολές σελίδας

Η λίστα ιστολογίων μου

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Ὁ Ἅγιος Βόρις



Γς είπε
19:
Борис. Πολύ διαδεδομένο όνομα στους Σλάβους και σ όλο τον κόσμο. Όπως ο Δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον που είναι τούρκικης καταγωγής, δισέγγονος του Αλί Κεμάλ Μπέη. 
Αλλά και το Μπόρις έχει τούρκικες ρίζες. Από τους Τούρκικης καταγωγής Βούλγαρους του Βόλγα. Από αυτούς καταγόταν ο Βόρις. Δεν ήταν Σλάβος. Χάνος (Хан) στην αρχή, μετά Πρίγκιπας (Принц), Βασιλιάς (цар) και τελικά και Αγιος (και δη Ισαπόστολος). Ο πρώτος άγιος στους Σλάβους. Ὁ Ἅγιος Βόρις – Μιχαὴλ ο Ισαπόστολος. 
Απ αυτόν ξεκίνησε ο Χριστιανισμός των Σλάβων και εξάπλωση του κυριλλικού αλφάβητου. Είχε βέβαια κι αυτός τον Παραβάτη του. Τον γιό του Βλαδίμηρο, που όταν τον διαδέχτηκε στο θρόνο προσπάθησε να ξαναφέρει την παραδοσιακή τους θρησκεία. Αλλά ο μπαμπάς-Βόρις, βγήκε από το μοναστήρι του και γκανγκάν τον τσάκωσε τον έβαλε στα σίδερα κι έκανε βασιλιά τον άλλο του το γιο, τον Συμεών.

Όλα αυτά τον 9ο αιώνα. Όταν ήταν Αυτοκράτορας του Βυζαντίου ο νονός του Μιχαήλ Γ΄ ο Μέθυσος που έγινε βασιλέφ με πάμπερς στα 3 του, που σχόλασε τον Πατριάρχη Ιγνάτιο και τον αντικατέστησε με έναν λαϊκό, τον Φώτιο, που νυμφεύθηκε την Ευδοκία την Δεκαπολίτισσα, αλλά εξακολουθούσε να άγεται και να φέρεται από την παλαιά του ερωμένη Καμήλα, ουπς, Ευδοκία Ιγγερίνη, που τελικά τον σκότωσε ο μπάρμπας του Βασίλειος για να του πάρει το βασίλειο! και άλλα τέτοια Βυζαντινά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: