Συνολικές προβολές σελίδας

Η λίστα ιστολογίων μου

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Κοινωνική οργάνωση




Γς said
147:
Ρε μανία να θέλουμε να τα φορτώσουμε όλα στον θεό.
>Πως την κοινωνική οργάνωση τη δημιουργούν οι άνθρωποι μέσα από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες και δεν υπάρχουν «θεόσταλτοι νόμοι» απαράβατοι,Πόσο δύσκολο είναι να γρκεμίσεις τη «φωνή» του θεού για να έχεις συνείδηση;
Όπως κι οι μέλισσες κι όλα τα κοινωνικά έντομα, με την κοινωνική τους οργάνωση που δημιούργησαν μέσα από … δημοκρατικές διαδικασίες!
Εντάξει δεν κάνουν συνελεύσεις, δεν έχουν κόμματα. Εκτός από το κόμμα των Προοδευτικών του Μαρκεζίνη που είχε έμβλημα μια μέλισσα.
Ο θεός τα έφτιαξε κι αυτά όπως κι εμάς και προσπάθησε να μας βάλει στο σωστό δρόμο. Στην αρχή με το καλό μετά με το άγριο.
Το τι Χριστοπαναγίες έριξε δεν λέγεται, μέχρι που του τα πρήξαμε και μας παράτησε στο έλεος του θεού, ουπς, ποιου θεού;
Κι ευτυχώς που μας μούτζωσε κανονικά.
Το κατάλαβα όταν κάποτε σε ένα σπίτι φίλου μου, μου φώναξαν για να δω ιδίοις όμμασι το δημιούργημά τους, τον Γιωργάκη, που τήρησε πιστά τις συμβουλές του πατρός του κλπ κλπ.
Δύο πτυχία ο Γιωργάκης και «σας χαιρέτησα, δεν σας χαιρέτησα» και φεύγοντας του πέσανε τα γυαλιά πάνω στην πόρτα που στούκαρε.
Και τότε κατάλαβα πόσο τυχερός ήμουν που δεν άκουσαν τις συμβουλές μου τα πιτσιρίκια μου και έγιναν γάτες.
Ε, κάπως έτσι έγινε με τον θεό. Μας παράτησε γιατί δεν άντεξε ή τον παρατήσαμε γιατί δεν θέλαμε να τον έχουνε πάνω απ το κεφάλι μας ή και τα δύο.
Αλλά τι λέω; Μπορεί σαν θεός που είναι να είχε καταλάβει τι θα τράβαγε με μας και απλώς τράβηξε την σκανδάλη πολύ πρωτύτερα. Μπάμ! Το Μπίνγκ Μπάνγκ.
Και η ενέργεια έγινε ύλη και είπε να καταλαγιάσει να ξεκουραστεί. Κι όταν απέκτησε συνείδηση του εαυτού της άρχισε να πειραματίζεται σε νέα κόλπα.
Κύτταρα απονήρευτα, μετανάστες που λιαζόντουσαν φωτοσυνθέτοντας για να βγάλουν το ψωμάκι τος, ουπς τα ζαχαράκια τους.
Και ξαφνικά τα κακά κύτταρα, που ήρθαν να φάνε τα ήρεμα. Και τα ήρεμα κούρνιασαν αντάμα και σιγά σιγά έμαθαν [επικράτησαν] ομαδούλες συνεργαζόμενων κυττάρων.
Η εξιδίκευση. Ο καταμερισμός. Η πρώτη κοινωνική δομή. Οι πρώτοι πολυκύτταροι οργανισμοί.
Και σιγά σιγά τις συνταγές τις έγραφαν στο DNA. Κι ήταν καλές συνταγές συνεργασίας και κακές, βούτα για να’ χεις. Κι όποιος είχε τις κακές την περνούσε ζωή και κότα σε βάρος των οργανισμών με τις καλές συνταγές-συμπεριφορές.
Πρόσκαιρα όμως γιατί τελικά εξολοθρεύουν τους καλούς και μένουν μόνοι τους να αλληλοφαγοθούν και να πάνε στράφτι οι κακές συνταγές-γονίδια τους.
Και μόνο κοινωνίες συνεργαζόμενων ατόμων κρατάνε στοκς από καλά γονίδια. Κοινωνίες και πολιτισμοί που ανακαλύπτουν ξεχωριστά χρυσούς κανόνες ηθικής και τέτοια.
«Αν είχα φτιάξει έναν κόσμο σαν τον Θεό, θα τον άφηνα κι εγώ στην τύχη του» Φεντερίκο Φελίνι.

Και πέρασε ο θεός καλά κι εμείς καλύτερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: