Συνολικές προβολές σελίδας

Η λίστα ιστολογίων μου

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Ο λοιμός


Γς said
Και ο λοιμός των Αθηνών θεωρείται ότι ήταν βουβωνική πανώλη, αν και υπάρχουν υποψίες [και εργασίες] ότι πρόκειται για τύφο.
Ακόμα και με τον Αιμορραγικό Πυρετό Έμπολα μια και τα συμπτώματα που αναφέρει ο Θουκιδίδης έχουν πολλές ομοιότητες με τα αντίστοιχα στην Αφρικανική ήπειρο. Ο ίδιος κάνει αναφορά στην Αιθιοπία ως τόπο προέλευσης του ιού.
«ἤρξατο δὲ τὸ μὲν πρῶτον, ὡς λέγεται, ἐξ Αἰθιοπίας τῆς ὑπὲρ Αἰγύπτου, ἔπειτα δὲ καὶ ἐς Αἴγυπτον καὶ Λιβύην κατέβη καὶ ἐς τὴν βασιλέως γῆν τὴν πολλήν. [2.48.2] ἐς δὲ τὴν Ἀθηναίων πόλιν ἐξαπιναίως ἐσέπεσε, καὶ τὸ πρῶτον ἐν τῷ Πειραιεῖ »
Ο Θουκιδίδης, που περιγράφει την ασθένεια, τα συμπτώματά της «για όσους θέλουν να την μελετήσουν». Είχε προσβληθεί κι ο ίδιος όπως λέει. Και την σκαπούλαρε.
Α, λέει και για τους μόρτηδες [δεν τους λέει έτσι βέβαια] που αποκτούσαν ανοσία,
Είχε ελθει στην Αθήνα να βοηθήσει κι ο Ιπποκράτης απ την Κω.
Κάποτε είχα τρέλα με το Ancien DNA. Κι ήταν τότε που είχαν προσπαθήσει να ταυτοποιήσουν την ασθένεια από τα οστά [δόντια] των νεκρών του λοιμού απ τον Κεραμεικό.
Και είχα δώσει στους φοιτητές την εργασία και τα αντίστοιχα πέιπερς των εγγλέζων που την κριτίκαραν.
Και μόνο με την μεθοδολογία προσδιορισμού του
DNA κλπ ασχολήθηκαν. Και τίποτε άλλο.

Ούτε για τον Πελοπονησιακό πόλεμο. Ούτε για τον ομαδικό τάφο των θυμάτων στο νεκροταφείο του Κεραμεικού, μερικά μέτρα πιο εκεί που ο Περικλής εξεφώνησε τον Επιτάφιο του. Πιο Δίπλα απ την Σχολή μας.
Ο Θουκιδίδης, ο Ιπποκράτης…

Δεν υπάρχουν σχόλια: