Συνολικές προβολές σελίδας

Η λίστα ιστολογίων μου

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016

Σαρκοφάγοι


Γς said
>το ληκύθιον, το αρχαίο εκείνο μπουκαλάκι
Ε, όχι και μπουκαλάκι, εκτός αν υπάρχουν και μπουκαλάκια από χώμα.


Πότε εμφανίστηκαν άραγε τα πρώτα φιαλίδια από γυαλί;
Πάντως αρχαίο «μπουκαλάκι» έχω δει σε μία από τις δύο τυχαίες αποκαλύψεις αρχαίων [ποιος ξέρει πόσο αρχαίων] τάφων. Αρχαίος πάντως ήταν ο Γς. Νήπιο. Εσκαβαν όταν βρήκαν μια σαρκοφάγο. Τη θυμάμαι σαν σήμερα.
Θυμάμαι τα αγγελουδάκια που ήταν σκαλισμένα γύρω, γύρω στη σαρκοφάγο. Οπότε θα πρέπει μάλλον να ήταν της εποχής του Βυζαντίου ποιος ξέρει πότε. Τότε που υπήρχαν μπουκαλάκια και φιαλίδια να φάνε και αι κόται.
Και τι έκαναν ο άξεστοι σκαφτιάδες; Σήκωσαν το σκέπασμα και μπούκαραν μέσα κι άρχισαν να περιεργάζονται τα διάφορα κτερίσματα.
Κι ενός του γυάλισε ένα μπουκαλάκι το σήκωσε ψηλά και το καμάρωνε μέχρι που παφ δεν άντεξε την πίεση των αγριοδακτύλων του και έγινε θρύψαλα.
Στην άλλη αποκάλυψη ήμουν αρκετά μεγάλος και με ύφος προισταμένου Ευφορίας Αρχαιοτήτων την χρονολόγησα πριν 2000 χρόνια ακριβώς.
Εμενα δίπλα σχεδόν από την τράπεζα, σπιτωμένος με την γιατρίνα μου. Και δεν πήραμε χαμπάρι. Σκέψου λέει να κάνανε λάθος και να βγαίνανε στη κρεβατοκάμαρά μας.
Πάντως εκείνες τις ημέρες ένα άλλο πραγματικό συνεργείο που έσκαβε από τον μέσα δρόμο για αποχετεύσεις και τέτοια έπεσε πάνω σε μια άλλη σαρκοφάγο, Βλέπουν οι εργάτες μια άμορφη μαύρη μάζα μέσα και με μια φτυαριά την πετάνε έξω στα χώματα.
Ποιος είδε το θεό και δεν τον φοβήθηκε.
Αρχιζα να φωνάζω:

-Τι κάνετε ρε μαλάκες; 2000 χρόνια ήταν μέσα κι έρχεστε σεις και τον πετάτε έξω!

Δεν υπάρχουν σχόλια: