Συνολικές προβολές σελίδας

Η λίστα ιστολογίων μου

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Vingt ans après



Κατά τύχη έπεσα σε μια λίστα αεροπορικών ατυχημάτων και θυμήθηκα το 1968 την πτώση του Douglas DC-6B της Ολυμπιακής στην Κερατέα. 
Αχνίζανε ακόμη τα συντρίμμια όταν πήγα εκεί με έναν καθηγητή του Πολυτεχνείου που είχε οριστεί μέλος της επιτροπής διερεύνησης του ατυχήματος. Υπηρετούσα στην Σχολή Ικάρων και ζήτησε ανεπίσημα κάποιον που να γνωρίζει από ραδιοφάρους, ILS,  συσκευές και διαδικασίες προσγείωσης, για να ξέρει τι θα υπογράψει, όπως έλεγε. Κι οι μονημάδες που δεν ήθελαν και δεν έπρεπε να μπλέξουν έστειλαν εμένα.
Το θέαμα ήταν συγκλονιστικό. Ολη η πλαγιά του βουνού ήταν διάσπαρτη από μέταλλα, διαλυμένες βαλίτσες, ρούχα, ανθρώπινα μέλη. Περίπου 100 νεκροί.

Και ποιο πάνω στη λίστα βλέπω ένα άλλο ατύχημα. Ενα Boeing 707 που έπεσε στον Υμηττό το βράδυ της 24ης Μαρτίου του 1992 κοντά στη Βούλα λίγο πριν προσγειωθεί.
Βλέπω στο διάγραμμα την πορεία του και ακούω στο wav αρχείο τον πιλότο να συνομιλεί με τον πύργο ελέγχου και να λέει ότι προσεγγίζει τον διάδρομο με τη βοήθεια οργάνων, ενώ επιχειρεί λανθασμένη οπτική προσέγγιση.

Πόσοι αλήθεια ξέρουν ότι κάποτε μια τέτοια οπτική προσέγγιση παραλίγο να προσγειώσει ένα Μπόϊνγκ στην οδό Υμηττού, στο τμήμα της δίπλα στο Α’ Νεκροταφείο. Μεταξύ της λεωφόρου Βουλιαγμένης και Προφήτη Ηλία, που ο πιλότος έτσι όπως την είδε φωτισμένη την εξέλαβε για τον διάδρομο προσγειώσεως.

Γιατί τα λέω όλα αυτά;

Το  Boeing που έπεσε στον Υμηττό ερχόταν από Ολλανδία, γεμάτο φάρμακα για το Σουδάν που ζούσε τις χειρότερες ώρες του εμφυλίου του. Για το Νταρφούρ ήταν και τότε. Εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί. Γενοκτονίες κι εκεί και άλλα εκατομμύρια  Χούτου, Τούτσι, στα γειτονικά κράτη Ρουάντα, Μπουρούντι κλπ.
Κι όλος ο κόσμος να σφυρίζει αδιάφορα.

Δεν θα ξεχάσω όταν ξημέρωσε τους λίγους τότε Σουδανούς της Αθήνας να έχουν τρέξει στο βουνό και να προσπαθούν να μαζέψουν κουτάκια με φάρμακα ανάμεσα στα συντρίμμια και τις ανθρώπινες σάρκες.

Αφρική, Αθήνα 1992

 Βεντανζαπρέ:

 Φάρμακα. Φέρτε φάρμακα. Μαζεύουμε φάρμακα.

ΣΚΑΪ 
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
Φιλανθρωπικός Οργανισμός «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών


 Ανάμεσα στα συσσίτια τα συντρίμμια και τις  ανθρώπινες σάρκες




Δεν υπάρχουν σχόλια: