Συνολικές προβολές σελίδας

Η λίστα ιστολογίων μου

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Το κερί



Ο Δημήτρης Χόνδρος ήταν παλιός καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όταν όμως  αποφασίσαμε πιτσιρίκια να κάνουμε το ιστορικό άλμα από τη λήψη στην εκπομπή, από τον γαληνίτη στις λυχνίες, δεν ήταν  και τόσο παλιός. Ζούσε ακόμα και στο βιβλίο του «Μαθήματα Φυσικής» υπήρχε ένα κύκλωμα δημιουργίας ραδιοσυχνότητας.
Βρήκαμε μια τρίοδο λυχνία. Εξασφαλίσαμε ανοδική υψηλή τάση με μια σειρά μπαταριών, φτιάξαμε το κυμαινόμενο κύκλωμα RLC και το συνδέσαμε στο πλέγμα της λυχνίας,  όπως έλεγε ο Χόνδρος στο βιβλίο του.
Τα ποδαράκια της λυχνίας για κάθοδο, άνοδο και πλέγμα τα βρήκαμε. Όμως ο καθηγητής δεν έλεγε τίποτα ότι υπάρχουν και νήματα στην κάθοδο με τα δικά τους ποδαράκια που την  ζέσταιναν  για να εκπέμπει ηλεκτρόνια. Αντί γι αυτό έγραφε στο απλοποιημένο σχήμα κάτω από την κάθοδο  ‘θέρμανση’.
Το συζητήσαμε και καταλήξαμε να κρατάει ο ένας τη κεραία εκπομπής, να παρακολουθεί ο άλλος στο ραδιόφωνo αν θα εκπέμψουμε σήμα, ο άλλος να στρίβει τον πυκνωτή και ένας άλλος, εγώ τρομάρα μου, να ζεσταίνω τη λυχνία με ένα κερί!
Και έγραφε ο Χόντρος κάτω από το σχήμα:
Διάταξη εκπομπής. Αρχή 

1 σχόλιο:

αθεόφοβος είπε...

Ακόμα θυμάμαι την απύθμενη ικανοποίηση που αιστάνθηκα όταν στα ακουστικά άκουσα ραδιοφωνική εκπομπή στο,ιδίας κατασκευής, ραδιοφωνάκι με γαληνίτη!